Aan tafel!
Het Zuiderzeemuseum staat dit jaar in het teken van eten: wat at men zo’n honderd jaar geleden? In de tentoonstelling Aan tafel! ontdekken bezoekers op speelse wijze waar vroeger de maaltijd vandaan kwam. Aardappelen, kool en vis staan centraal - ingrediënten die vaak op het Zuiderzeemenu stonden. Zo at men op zee vis en aardappels voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Maar voordat je aan tafel kon, moest er nog heel wat gebeuren!
Aan de slag met aardappelen, kool en vis
Elke zaal van de tentoonstelling is gewijd aan één van deze drie ingrediënten. Aan de hand van historische afbeeldingen en originele objecten uit de rijke Zuiderzeemuseumcollectie zie je hoe vroeger vis werd gevangen, verwerkt en verkocht. Rondom de visserij bestond een hele industrie. Ook zie je waar kool en aardappelen vandaan kwamen in een tijd zonder supermarkt. Voor 1930 ging het rooien van aardappels nog gewoon met de hand en werden de kolen per schuit naar de groenteveiling gebracht. In de laatste tentoonstellingszaal gaan bezoekers ‘aan tafel’; behalve een gedekte tafel, vind je hier ook oude recepten en nieuwe interpretaties hiervan zoals ‘Kapkool van Urk’ en een smakelijke aardappelwafel: de ‘Polderwafel’. En de jonge bezoekers? Die vangen een visje in een net, sorteren aardappelen en veilen kool op de groenteveiling!
Vers van vroeger
Dit seizoen ontdekken bezoekers tijdens hun verkenningstocht door het buitenmuseum wat er allemaal eetbaar is uit de zee en van het land. Ze leren hoe deze producten werden geteeld of gevangen, en daarna bewaard. Eten moet je natuurlijk ook zelf ervaren en dus proef je sprot bij de visrokerij, ontdek je oude fruitsoorten in de boomgaard en geniet je van een ouderwets ‘ulevelletje’. Want zo smaakt Vers van vroeger! Gedurende het buitenseizoen van het buitenmuseum vinden er verder thema-evenementen plaats, zoals het Zuiderzeeambachten weekend, de Oogstweekenden en de Oudhollandse kermis.
Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.