ENKHUIZEN - In de masterclass ‘blockprinten’ maken deelnemers op zaterdag 17 en zondag 18 maart kennis met de achtergrond en schilderstechnieken van toen en werken toe naar een eigen ontworpen eindproduct zoals een tafelkleed of kledingstof. De masterclass wordt gegeven door Nathalie Cassée, die de afgelopen jaren leerde blockprinten bij ambachtslieden en ateliers in India, Engeland en Frankrijk.
De Masterclass sluit aan bij de expositie Ambacht in dracht, nog tot 6 mei te zien in het binnenmuseum. Hier wordt een selectie van nieuwe ontwerpen en kunstvoorwerpen geïnspireerd op sits gepresenteerd. Sits is katoen dat is beschilderd met veelkleurige patronen die al in de 17e eeuw vanuit het verre oosten naar Europa werd meegebracht op de VOC-schepen. Een materiaal dat daarna ook werd gebruikt in veel Nederlandse klederdrachten.
Programma
De eerste dag start met een inleiding over blockprinten en -carving in India. Waarna voor de eerste keer de handen uit de mouwen worden gestoken bij het afdrukken en nawerk met een serie beschikbare blockprints. Tijdens de lunch is er gelegenheid om inspiratie op te doen bij de expositie Ambacht in dracht. Waarna er gewerkt wordt met randen, een meerkleurige afbeelding en het eerste ontwerp op papier wordt gemaakt voor het eindproject. Op dag twee worden maximaal twee patronen uitgewerkt op papier en wordt de toepassing ervan bedacht, zoals een tafelkleed, gordijn of kledingstof. Rond drie uur kan iedereen zijn eindproduct presenteren.
Wanneer: 17 en 18 maart
Waar: binnenmuseum
Docent: Nathalie Cassée
Maximum aantal deelnemers: 12
Kosten: €195,00 inclusief basismaterialen, koffie, thee en entree museum. De lunch is niet inbegrepen; je kunt lunchen in de horecagelegenheid van het binnenmuseum. Studententarief: €145,00
Inschrijven kan via de website van Crafts Council Nederland www.craftscouncil.nl
Blockprinten
Blockprinten is een oude techniek om stof te versieren; een tijdrovend ambacht waarin verschillende vaardigheden en technieken samenkomen. Het uitbeitelen van de houten blokken ,het afdrukken van een complex patroon en het werken met natuurlijke verfstoffen vragen veel vakmanschap. Het resultaat is dus vaak groepswerk van meerdere vakmensen.
Over de docent: Nathalie Cassée
Als dochter van beeldend kunstenaar en graficus Dick Cassée ontwikkelde Nathalie Cassée al jong liefde en begrip voor grafische technieken. In verband met haar passie voor Indiase textiel en Indiaas handwerk reist ze sinds 2007 een paar keer per jaar naar India. De afgelopen jaren leerde ze blockprinten bij ambachtslieden en ateliers in India, Engeland en Frankrijk.
Het Zuiderzeemuseum organiseert in samenwerking met Craftscouncil verschillende creatieve (meerdaagse) masterclasses in het binnenmuseum. Craftscouncil is een overkoepelende Nederlandse organisatie voor ambachten.
Ambacht in dracht
De expositie Ambacht in dracht presenteert een selectie van nieuwe ontwerpen en kunstvoorwerpen geïnspireerd op sits. Sits is katoen dat is beschilderd met veelkleurige patronen. In de 17e eeuw brachten VOC-schepen het textiel vanuit het verre oosten mee naar Europa en ontstond een levendige handel in sits. Oorspronkelijk waren de stoffen levendige bloemmotieven, gebaseerd op Indiase tradities. Later werden de motieven steeds meer afgestemd op de Europese smaak. Tot in de 19e eeuw bleef Indiase sits een gewild materiaal in kleding en interieur. In de Nederlandse klederdrachten speelde sits tot in de 20ste eeuw een belangrijke rol als materiaal om mee te pronken en is daarom ook terug te vinden in de textielcollectie van het Zuiderzeemuseum. De expositie is nog tot 6 mei 2018 te bezichtigen in het binnenmuseum.
Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. Het buitenmuseum vormt een dorp op zich met authentieke panden uit de hele regio. Jong en oud komen hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden uit 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee; er is onder andere een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.
In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit tot één van de beste musea van Nederland. In 2016 en 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.