50 jaar botterbehoud
In oktober 1968 richtte een aantal bottereigenaren de Vereniging Botterbehoud (VBB) op, om hun “Botter”, als varend monument te behouden voor het nageslacht. De Vereniging Botterbehoud bestaat dit jaar vijftig jaar en viert dit jubileum in het Zuiderzeemuseum. Ga mee met een botter voor een vaartocht en bewonder de tachtig historische schepen die rijen dik aan de steigers van het Zuiderzeemuseum liggen. Op de kade hangt de geur van vers vis en tonen ambachtslieden hoe visnetten vroeger werden gemaakt. Ontdek hoe je scheepsknopen legt, bewonder de diverse draaiende scheepsmotoren en luister naar de stoere zeemansverhalen in het dijkmagazijn.
Voorafgaand aan het feestweekend, op vrijdag 10 augustus, is een historische vlootschouw. Deze vlootschouw zal naar verwachting de grootste vloot bijeenkomst sinds de jaren dertig worden van de inmiddels meer dan 100 jaar oude visserijschepen.
Genieten van zeemansliederen en shanty’s
Liefhebbers van zeemansliederen en shanty’s kunnen tijdens het Maritiem festival hun hart ophalen in het buitenmuseum. Verschillende koren treden dit weekend op, waaronder LocTup Together, Onstuimig Schuim, Two Sheets to the Wind en het Shantykoor uit Rotterdam. Bezoekers komen de koren tegen bij de Marker haven, de muziektent, de Wieringer kapel, de visrokerij, en het pleintje Kampen in de vissersbuurt.
Visserijweken
Het Maritiem Festival valt midden in de Visserijweken in het buitenmuseum. Vanaf het Ambachtenweekend op 30 juni en 1 juli t/m eind augustus organiseert het Zuiderzeemuseum speciale visserijrondleidingen voor kinderen en volwassenen. In de maand juli wordt er op maandagmiddag een theatervoorstelling Visserslatijn gehouden die gaat over een oude visser die is gestopt met vissen. Kinderen kunnen tijdens de Visserijweken tegen een vergoeding aan de slag met creatieve kinderactiviteiten. Kom naar het knutselatelier om een onderwaterwereld te schilderen of een klompje te pimpen. Ook kunnen de jonge bezoekers een zeepje maken in de vorm van een vis!
Vers van Vroeger
Weet jij wat je allemaal kunt eten uit de zee en van het land? Ga op verkenningstocht door het buitenmuseum en laat je verrassen! Geniet in 2018 niet alleen van de hapjes van vroeger – honderd jaar geleden werden er andere gerechten gegeten dan nu - maar proef ook de hedendaagse lekkernijen met ingrediënten van toen. Leer spelenderwijs wat mensen vroeger aten, hoe dit werd geteeld of gevangen, en daarna geconserveerd. Proef sprot bij de visrokerij, ontdek oude fruitrassen in de boomgaard en snoep een ouderwets ‘ulevelletje’. Ook op de kaart van het museumrestaurant vind je verschillende traditionele gerechten met een moderne twist. Voor de jonge bezoekers is een leuke speurtocht uitgezet met een beloning!
In de tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum ontdek je op speelse wijze hoeveel werk het vroeger was om eten op tafel te krijgen. Er staan drie levensmiddelen centraal: aardappelen, kool en vis - ingrediënten die vaak op het Zuiderzeemenu stonden! De tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum borduurt voort op het thema Vers van vroeger in het buitenmuseum.
Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.