ENKHUIZEN - Vanaf 29 juni staat het Zuiderzeemuseum in teken van de Visserijweken. Tijdens de Visserijweken kunnen bezoekers een visserijrondleiding volgen of de theatervoorstelling Visserslatijn bekijken. In de rondleiding stappen bezoekers terug in de tijd en ontdekken hoe het leven van een vissersgezin eruit zag in de tijd van de Zuiderzee. De theatervoorstelling Visserslatijn gaat over een oude visser die is gestopt met vissen. Nu vermaakt hij de mensen aan wal met een wonderlijke act vol magie en interactie met het publiek. Kinderen kunnen tijdens de Visserijweken tegen een vergoeding aan de slag met creatieve kinderactiviteiten. Zo kunnen ze een onderwaterwereld schilderen, een klompje pimpen of een zeepje maken in de vorm van een vis!

Gedurende de Visserijweken vinden ook de Taandagen, het Ambachtenweekend en het Maritiem Festival plaats in het Zuiderzeemuseum. Ook deze evenementen staan volledig in het teken van de visserij rondom de Zuiderzee. Kortom, een dagje uit is zo gevuld en eigenlijk veel te kort om alles te zien en te beleven.

Visserijrondleidingen
Op acht woensdagmiddagen in de maanden juli en augustus worden visserijrondleidingen gegeven voor gezinnen. Tijdens de rondleidingen ontdekken kinderen hoe er vroeger vis gevangen werd aan boord van houten zeilschepen. Hoe zag het leven van deze vissers en hun gezinnen er in circa 1900 uit? Waren ze rijk of juist arm? Moesten de kinderen meehelpen? Vang tijdens de rondleiding zelf een vis of sla een touw. Stap terug in de tijd en voel je een visserskind in de tijd van de Zuiderzee! Kijk op de website voor de exacte data en tijden van de rondleidingen.

Theatervoorstelling Visserslatijn
Op vier maandagmiddagen in juli worden bezoekers van het Zuiderzeemuseum getrakteerd op de theatervoorstelling Visserslatijn. Een interactieve straattheater act die gaat over een oude visser die is gestopt met vissen. Verschillende verhalen zoals ‘Geen internet op zee’, ‘Mensenkennis’, ‘Spelletjes onder de olielamp’ en ‘Het roer moet om’ passeren de revue en worden ondersteunt met mentale en visuele magie. In een groots en sfeervol decor vol oude nautische spullen worden alle remmen los gegooid. Niet op het water, de beste stuurlui staan immers aan wal! Bezoek de website voor de exacte data en tijden van de voorstellingen.

Vers van Vroeger
Weet jij wat je allemaal kunt eten uit de zee en van het land? Ga op verkenningstocht door het buitenmuseum en laat je verrassen! Geniet in 2018 niet alleen van de hapjes van vroeger – honderd jaar geleden werden er andere gerechten gegeten dan nu - maar proef ook de hedendaagse lekkernijen met ingrediënten van toen. Leer spelenderwijs wat mensen vroeger aten, hoe dit werd geteeld of gevangen, en daarna geconserveerd. Proef sprot bij de visrokerij, ontdek oude fruitrassen in de boomgaard en snoep een ouderwets ‘ulevelletje’. Ook op de kaart van het museumrestaurant vind je verschillende traditionele gerechten met een moderne twist. Voor de jonge bezoekers is een leuke speurtocht uitgezet met een beloning!In de tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum ontdek je op speelse wijze hoeveel werk het vroeger was om eten op tafel te krijgen. Er staan drie levensmiddelen centraal: aardappelen, kool en vis - ingrediënten die vaak op het Zuiderzeemenu stonden! De tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum borduurt voort op het thema Vers van vroeger in het buitenmuseum.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.