ENKHUIZEN - Op zondagavond 2 september geeft Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, in het openluchttheater van ‘De Ontdeckingh’ in Enkhuizen een fascinerende theaterlezing over de Gouden Eeuw. In het spectaculaire decor van het muziektheater neemt Ad Geerdink zijn publiek mee op een duizelingwekkende ontdekkingstocht door de Gouden Eeuw waarin Hoorn en Enkhuizen zich ontwikkelden tot wereldsteden. Zijn lezing De Verwonderingh wordt ondersteund door oogstrelende animaties en 17e-eeuwse live muziek van De Zoete Inval.
In De Verwonderingh deelt Ad Geerdink zijn persoonlijke verwonderingen over het leven in de Gouden Eeuw met zijn toehoorders. ‘Hoewel ik als directeur van een museum over de Gouden Eeuw dagelijks met deze bijzondere periode bezig ben, verwonder ik me nog iedere week.’
Ongelooflijk zelfvertrouwen
Geerdink probeert in zijn lezing een verklaring te vinden voor het historische gegeven dat een klein en nietig gebied als de Noordelijke Nederlanden, met amper 1,5 miljoen inwoners, zich kon ontwikkelen tot hét handelscentrum van de wereld. ‘Men stapte op een schip, reisde naar de andere kant van de wereld en zag handel. Mensen waren schipper, koopman, reder, patroon van een kolonie en blaakten van energie, ondernemingslust en zelfvertrouwen. Het ultieme voorbeeld daarvan was David Pietersz de Vries uit Hoorn voor wie de hele wereld een speltoneel was. Waar kwam dat ongelooflijke zelfvertrouwen vandaan?’
Thuisblijvers
Ad Geerdink gaat ook in op de vraag wat het ontdekken van heel nieuwe werelden betekende voor de thuisblijvers. Wat gebeurde er in de Westfriese huiskamers, hoe veranderden eetgewoonten, wat betekende het voor de mode en met welke onbekende planten, bloemen dieren en mensen kregen zij te maken? ‘Je kan je helemaal voorstellen hoe de mensen met ogen op steeltjes de eerste Afrikanen of Chinezen op de Dam zagen lopen.’ In een, twee generaties veranderde hun leefwereld totaal.
Anatomie als kunst
In De Verwonderingh passeren vele en kleine verwonderingen de revue. Zoals die over de selfmade wetenschapper Frederik Ruysch. Van apothekersleerling klom hij op tot een van de meest toonaangevende anatomen van zijn tijd. Hij ontwikkelde een methode om dode lichaamsdelen er zo echt mogelijk uit te laten zien. Ruysch verhief dat letterlijke tot kunst en verdiende er dik geld aan. Zelfs Russische tsaren waren erin geïnteresseerd.
Loterij
En wat te denken van een loterij in Zwaag om Christenslaven vrij te kopen? Daarachter schuilt een complexe wereld vol piraterij en intriges. En dat zijn nog maar enkele voorbeelden uit het vat vol verhalen waaruit museumdirecteur Geerdink kan putten.
Ad Geerdink lardeert zijn lezing met voorwerpen die zijn ongelooflijke hoeveelheid verwondering illustreren. De muziek op 17e-eeuwse instrumenten en repertoire dat daar bij past, maken de lezing tot een unieke belevenis. Samen geven ze een fascinerend beeld van het leven in de Gouden Eeuw.
De lezing De Verwonderingh, in het decor vol technisch vernuft, duurt anderhalf uur. Hij wordt gehouden op zondag 2 september in het openluchttheater van De Ontdecking aan de Kooizandweg in Enkhuizen en begint om 20.30 uur. Kaarten kosten € 17,50. Leden van historische verenigingen in West-Friesland en Vrienden van het Westfries Museum krijgen korting. Kijk voor meer informatie en voor tickets op: www.deontdeckingh.nl