ENKHUIZEN - Zaterdag 6 juli opent het Zuiderzeemuseum de tentoonstelling Kleren maken de vrouw; een aansprekend en leerzaam overzicht van kleding van vroeger en nu. De nadruk van deze nieuwe tentoonstelling ligt niet alleen op de oude handwerk- en repareertechnieken en de schoonheid die deze opleveren, er is ook aandacht voor hedendaags design dat is gebaseerd op oude vormen en technieken. Leer vanaf 6 juli 2019 wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding én ontdek hoe jij je eigen kleding een tweede of misschien wel derde leven kunt geven!
Op de catwalk zijn, naast prachtige klederdracht, onder andere stukken te zien van hedendaagse modeontwerpers zoals Jan Taminiau en Alexander van Slobbe. Daarnaast zijn duurzame creaties van Hul le Kes en Ronald van der Kemp te bewonderen in de tentoonstelling. Er is veel aandacht voor het onderhouden van kleding om de levensduur te verlengen. Duurzaamheid wordt in onze tijd steeds belangrijker en ook kleding wordt 'geupcycled' of 'gerecycled'. Maar de tentoonstelling Kleren maken de vrouw in het binnenmuseum toont dat deze trend niet nieuw is. In een tijd dat de meeste kleding nog zelf met de hand werd gemaakt, was het volkomen vanzelfsprekend dat kapotte kleren werden hersteld. Stof – wol, linnen, katoen en soms zijde of kant – was kostbaar. Tijd niet.
Duurzaamheid 2.0
Vroeger werd kleding niet alleen met heel veel zorg met de hand gemaakt, maar ook eindeloos gerepareerd om elk stuk zo lang mogelijk te behouden voor gebruik. Naast oude, vakkundig verstelde kledingstukken die binnenstebuiten worden getoond om de aandacht te vestigen op de met zorg uitgevoerde reparaties, hangen er ook tips voor een duurzame omgang met kleding. Hoe geef jij je kleding een langer leven? Was jij alleen met de hand? Laat jouw tip achter in de tentoonstelling.
En de kinderen
Weten jouw kinderen waar hun kleding vandaan komt? En kunnen ze zelf een knoop aanzetten? Kennen ze het verschil tussen wol, katoen en linnen? Kinderen gaan in deze tentoonstelling op onderzoek uit en ontdekken hun eigen talenten met naald en draad. En wedden dat jij daar ook nog iets van opsteekt!Of gaan jullie liever iets moois borduren? Op de borduurtafel vind je patronen geïnspireerd op de museumcollectie. Daarna is het tijd voor het spannende, digitale wasspel!
Theodorus Johannes
De kledingstukken in deze tentoonstelling vormden een inspiratiebron voor onderzoeker en documentairemaker in de mode Theodorus Johannes. In opdracht van het museum maakte hij nieuwe kledingstukken met de technieken van vroeger. In elke zaal toont hij in een video hoe je zelf aan de slag kunt gaan met naald, draad en breipennen. Neem de instructievellen mee, ga thuis aan de slag en deel je eigen handwerk via #klerenmaken. Polsmofjes met kleine kraaltjes, een vierkant linnen hemd, een lapjesbroek, of misschien toch maar eerst dat gat repareren in je lievelingsshirt... wat wordt jouw eerste textielproject?
Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Daarnaast is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. feIn het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920.
In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.