Als de informatie op de kaarten is gedigitaliseerd, kan deze worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en worden gekoppeld aan andere informatie. Daarnaast kunnen geïnteresseerden aan de hand hiervan een specifiek schip terugvinden. Dus was één van hun voorvaders visser? Dan kunnen zij binnenkort hem en zijn schip of schepen gemakkelijk opzoeken: via de gedigitaliseerde informatie (data) wordt duidelijk op welke vis hij viste en welk type schip of schepen hij bezat.
Complete levensloop
Het register bevat niet alleen informatie over alle vissersschepen die op de Nederlandse zeeën voeren, maar ook over wat er met deze schepen is gebeurd. Vooral dat laatste is interessant, omdat de levensloop van een schip hierdoor inzichtelijk wordt. Daarnaast kunnen we schepen die zijn afgebeeld op foto's, schilderijen, tekeningen en prenten aan de hand van de informatie koppelen aan registerdata, waardoor ze de beelden meer betekenis geven.
Het hele visserijregister met alle ingevoerde gegevens wordt eind 2020 gepubliceerd op www.zuiderzeecollectie.nl.
Meedoen?Wij zijn heel blij met jouw hulp! Wil jij meehelpen om de oude visserijkaarten te digitaliseren? Meld je dan aan of lees meer informatie op de website van
hetvolk.org/projects.
Samenwerking Museum Vlaardingen
Museum Vlaardingen en het Zuiderzeemuseum hebben de handen ineengeslagen voor dit project. In Museum Vlaardingen ontdek je de verhalen over de stad, de regio en de wisselwerking tussen mens en water. Ontdek hoe de oudste bewoners al vroeg leerden hoe zij in dit waterrijke gebied konden overleven. Leer alles over de Slag bij Flardinga in 1018, de eerste grote veldslag in de geschiedenis van het toekomstige graafschap Holland. Ervaar hoe de typisch Nederlandse haring heeft gezorgd voor welvaart en bedrijvigheid in havenstad Vlaardingen. En zie hoe de delta, als bron van werkgelegenheid en welzijn, nog steeds een belangrijke stempel drukt op deze kleurrijke samenleving aan de rand van het water.
Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.
In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2020.