Terwijl haar man op zee voer als schipper, runde Grietje rond 1900 haar huishouden. De opvoeding van de kinderen, de was, het maken en repareren van de kleding, het kleine huisje, garnalen pellen én haar inwonende oude moeder vulden haar dagen. Bovendien moest Grietje elke avond weer een maaltijd op tafel zetten; een flinke uitdaging in een tijd van schaarste waarin de jaargetijden bepaalden wat voorhanden was. Grietjes verhaal vormde de inspiratie voor Estée Strookers nieuwe culinaire creatie.
Broodje Grietjes noeste arbeid
Dit oer-Hollandse broodje bestaat uit een sandwich van oerbrood met rogge, belegd met een van witte kool, karnemelk-bieslookdressing, garnalen en aardappel. Witte kool is een goedkope, maar zeer voedzame groente. Karnemelk was goedkoper dan gewone melk en een echte smaakmaker, en bieslook werd vroeger in het wild geplukt en heette toen 'kraailook'. Grietje heeft de Hollandse garnalen met de hand gepeld, dat is veel werk, dus – let op – niet te veel! De combinatie van brood en aardappelen was vroeger heel gewoon; iedereen was blij met een goedgevulde buik en over koolhydraten dacht niemand na.
Knipoog naar Grietje Hoewel Grietje dit broodje natuurlijk nooit gegeten heeft, sluiten de ingrediënten van Broodje Grietjes noeste arbeid toch volledig aan bij haar verhaal en leven: aardappels, garnalen, karnemelk en witte kool stonden vaak op haar menu. Grietje is dit seizoen zelf als hologram aanwezig in het buitenmuseum: ze verwelkomt je graag in haar kleine huisje!
Over Estée Strooker
De liefde voor eten en koken zit bij Estée Strooker in de familie: haar moeder kookt ook heerlijk en haar oom had een restaurant waar ze vaak letterlijk in de keuken mocht kijken. Na een kleine omweg via de journalistiek, besloot Estée zich volledig te richten op haar grote passie: ze volgde een verkorte koksopleiding en liep stage in verschillende toprestaurants in Parijs, waarna ze in 2010 de TV-wedstrijd 'Masterchef Nederland' won. Op haar twintigste opende ze haar eerste restaurant 't Amusement in Arnhem; inmiddels heeft ze nog een restaurant, Eetwinkel Stroom. Want, zoals ze zelf zegt: 'Niet alleen koken, maar ook ondernemerschap zit mij in het bloed!'
Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Daarnaast is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.