De gemeente biedt inwoners met geldstress overzicht en de weg naar gratis betrouwbare hulp
De gemeente Enkhuizen en verschillende landelijke en lokale organisaties ondersteunen mensen met geldstress. Geldfit/De Nationale Schuldhulproute (NSR) bundelt het hulpaanbod binnen een gemeente en maakt hiervan een zogenaamde ‘routekaart’. Na een (anonieme) test en afhankelijk van de ernst van de situatie leidt deze kaart inwoners naar de juiste betrouwbare organisatie voor gratis hulp.
Vier routes naar hulp
Met vier opties op de routekaart krijgen inwoners via Geldfit advies over de juiste hulp:
• Inwoners met geen tot lichte geldzorgen krijgen suggesties voor zelfhulp met tips en tools. Denk hier bijvoorbeeld aan relevante websites zoals het Nibud, het aangaan van een betalingsregeling met een bank of verzekering of het verduurzamen van een woning met hulp van energiecoaches.
• Mensen met beginnende problemen, die met een beetje hulp nog opgelost kunnen worden, kunnen begeleiding en tips bij geldzaken krijgen van een digitale vrijwilliger.
• Inwoners met beginnende schulden die er zelf niet uitkomen worden in contact gebracht met een lokale vrijwilliger of budgetcoach.
• Mensen met grote schuldzorgen worden direct naar de gemeente geleid voor hulp.
Geldfit is voor iedereen geschikt
Enkhuizers kunnen Geldfit gratis en vrijblijvend gebruiken. Ze kunnen zich anoniem aanmelden. Via een online test, chat of (gratis) telefoonnummer krijgen inwoners inzicht in hun financiële situatie. Dit kan via www.geldfit.nl. Bellen kan ook. Wie belt, krijgt een persoon aan de lijn, die individueel meedenkt en hen ‘warm’ doorverbindt met passende (hulp)initiatieven. Zo is Geldfit voor alle inwoners toegankelijk, ongeacht taalniveau of digivaardigheid.
De NSR
De NSR startte in 2019. Het Rijk steunt deze aanpak. Naast Enkhuizen zijn meer dan 155 andere gemeenten bij de NSR aangesloten. Ook verwijzen meer dan 100 landelijke private partijen naar Geldfit; werkgevers op hun salarisstroken, banken op hun afschriften en ondernemers op hun facturen.
Samen onze inwoners helpen
Wim Hoogervorst, wethouder Samenleving: ‘Zo helpen we samen mensen met geldzorgen. We zijn blij met deze stap en hopen dat veel van onze inwoners hiermee de stap durven zetten naar het vragen van hulp. Mensen met geldstress staan er niet alleen voor, er is hulp van meerdere kanten.’ Win Bijman, wethouder Dienstverlening vult aan: ‘Je moet daarvoor wél je schaamte overwinnen en in actie komen. Daarbij helpt het als mensen zich realiseren dat ze echt niet de niet de enige zijn met dit soort problemen.’
Dit project draagt bij aan het doel van het college van burgemeester en wethouders van Enkhuizen om het proces rond schuldhulpverlening laagdrempeliger, klantvriendelijker en daarmee toegankelijker voor inwoners te maken dan het tot nu toe was. In het coalitieakkoord beschrijft wat zij in de periode 2022-2026 wil bereiken in Enkhuizen. Het college vertaalde dit naar een college-uitvoeringsprogramma met concrete doelen en acties. Dit project is daar een van.