ENKHUIZEN - Op 27 januari is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Enkhuizen, was het holocaustmonument op 26 en 27 januari te zien op het Landje van Top.
Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.
Ademhaling in het licht
Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.
Op zondag 26 januari werd om 17.00 uur het holocaustmonument Levenslicht door wethouder Dorus Luyckx onthuld op het landje van Top. Dit gebeurde door een lange rij van mensen die stenen aan elkaar door gaven, wat symbool staat voor de deportatie van mensen per trein. Er waren veel inwoners aanwezig om hierbij aan te sluiten en te herdenken.
Ook op maandag 27 januari werd het Levenslicht waardig opgebouwd en om 20.00 uur weer afgebouwd. Vanaf dinsdag 28 januari is het Levenslicht enkele weken tijdens kantoortijden te bezoeken in het stadhuis van Enkhuizen.