ENKHUIZEN - Het thema van de Nationale Herdenking is dit jaar Leven met Oorlog. Met het jaarthema vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen organiseert ook dit jaar weer herdenkingen op 4 mei.


Begraafplaats Emmaplein en monument Mandeladreef

Op 4 mei om 15.00 uur is er een rondleiding langs de oorlogsgraven op de gemeentelijke begraafplaats aan het Emmaplein. Iedereen kan deelnemen. Om 16.00 uur is er een herdenking voor de jeugd bij het monument op de Mandeladreef. Kinderen maken muziek en dragen gedichten voor. Iedereen is welkom.

Zuiderkerk

Om 18.30 uur opent de kerk de deuren. Mevrouw Dieneke van Tongeren-Schuijt, voorzitter Stichting 4 en 5 mei antidiscriminatie comité Enkhuizen, verzorgt om 19.00 het openingswoord. Er is muziek, samenzang en leerlingen van het RSG Enkhuizen lezen gedichten voor. Rond 19.40 vertrekt een stille tocht vanaf de kerk naar het monument in het Wilhelminaplantsoen voor de herdenking.

Monument in het Wilhelminaplantsoen

Even voor 20.00 uur wordt de ‘Taptoe’ geblazen waarop de twee minuten stilte volgen. Daarna is er de kranslegging door het College van burgemeester en wethouders. Burgemeester van Zuijlen houdt een korte toespraak. Als laatste volgt het leggen van bloemen door overige aanwezigen en worden verzocht om in défilé langs het monument te lopen.

Kijk voor meer informatie op de website van het Comité: www.4en5meienkhuizen.nl

Vlagprotocol

Op 4 mei hangen de vlaggen in Nederland halfstok, als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. De gemeente roept inwoners op om de vlag op 4 mei de gehele dag halfstok te hangen, van zonsopgang tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Op 5 mei mag de vlag, zonder oranje wimpel, voluit wapperen van zonsopkomst tot zonsondergang.