ENKHUIZEN - Waar denken Enkhuizers aan bij het erfgoed van hun stad? De Drommedaris, het Schootsveld en de Koepoort, de schepen van de Bruine vloot, de Westerkerk en het orgel, de zaadveredelingstraditie, of misschien wel het genieten van de harddraverij? De gemeente Enkhuizen roept al haar inwoners op om door te geven wat vooral behouden moet blijven aan erfgoed.


Nieuwe erfgoednota
Aanleiding van deze vraag is het opstellen van een nieuwe Erfgoednota. In de Erfgoednota staat alles over het Enkhuizer erfgoed, van monumenten tot cultuurhistorie en archeologie. Welke sporen uit het verleden zijn betekenisvol en vertellen het Enkhuizer verhaal? En wat moet daarin gekoesterd en behouden worden voor de toekomst? De gemeente beschrijft in de Erfgoednota hoe zij de komende 4 jaar om wil gaan met de 7 soorten erfgoed in Enkhuizen:


· Gebouwd erfgoed
· Archeologie
· Cultuurlandschap
· Monumentaal groen
· Roerend erfgoed
· Immaterieel erfgoed
· Mobiel erfgoed


Wat vinden inwoners belangrijk?
Wethouder Dorus Luyckx: “Enkhuizers zijn trots op hun stad en dat moet zo blijven. Ons cultureel erfgoed is van groot belang voor onze gezamenlijke identiteit en ons historisch besef. Wij zijn erg benieuwd naar wat onze inwoners daarin belangrijk vinden, zodat we daar rekening mee kunnen houden bij het ontwikkelen van het nieuwe erfgoedbeleid. Wat schiet hen te binnen als ze aan cultureel erfgoed in Enkhuizen denken en wat moet daarin behouden blijven?”

Waar denkt u aan bij erfgoed?
De gemeente nodigt al haar inwoners uit om door te geven wat behouden moet blijven aan erfgoed in Enkhuizen. Dit kan door een bericht te sturen naar stadhuis@enkhuizen.nl of via telefoonnummers 140228 of (0228) 360100. Doorgeven kan tot 26 april 2021