In september moet Buurtwarmte besluiten over de voortgang van het project. Dan moet de coöperatie zeker weten of er voldoende interesse is om het warmtenet te kunnen exploiteren. Vrijwilligers van de Buurtwarmte Enkhuizen gaan bij de buurtbewoners langs om de interesse te peilen en vragen te beantwoorden. Met een startcontract kunnen de buurtbewoners de intentie uitspreken om mee te gaan doen. Het contract geeft een indicatie van de jaarlijkse kosten en de kosten voor investeringen. De coöperatie is ervan overtuigd dat het een interessant aanbod kan doen. Later volgt per huis een definitief aanbod, waar de bewoners nog vanaf kunnen zien als dit sterk afwijkt van wat beloofd is.
Inmiddels is de campagne van start gegaan en komen de eerste getekende contracten binnen. Als minimaal vijftig procent van de woningen zich aansluit, is de exploitatie haalbaar.
Buurtbewoner Nico Rustenburg tekent het startcontract met overtuiging: “Ik vind het belangrijk dat een niet-commerciële partij het beheer gaat voeren. Buurtwarmte heeft geen winstoogmerk. Voor het klimaat is dit een goede stap, want warmtenetten hebben toekomst, zeker als de warmte uit de buurt komt.”
Kristien Rustenburg vult aan: “Ik vind dat we dankbaar moeten zijn voor de subsidie en deze kans niet moeten laten lopen. Het is een mooi project, van onderop. Geef het een kans.”
In de nabije toekomst moeten alle huizen van het aardgas af. Gommerwijk-West is door de gemeente bestempeld als kansrijke wijk. Dat betekent dat de bewoners van deze wijk dankzij forse subsidies versneld van het aardgas af kunnen. Buurtbewoners hebben gezamenlijk Buurtwarmte Enkhuizen opgericht. Deze coöperatie heeft een plan ontwikkeld voor een toekomst zonder gas in Gommerwijk-West. Buurtwarmte Enkhuizen heeft na grondig onderzoek met behulp van experts vastgesteld dat het warmtenet haalbaar, betaalbaar en duurzaam is. Voor meer info zie: www.buurtwarmteenkhuizen.nl.