ENKHUIZEN - Het afgelopen decennium bracht de 70-jarige Ab Hokkeling grotendeels door in de cel. Naar eigen zeggen onterecht. In 2010 werd hij veroordeeld wegens betrokkenheid bij de marteldood op Schagenaar Paul Epskamp. Hokkeling zat zijn straf uit, maar hield vol dat hij onschuldig is. Binnenkort staat hij daarom opnieuw voor de rechter.
In 2005 doet de politie een gruwelijke vondst: In een vuilniszak langs de A2 wordt het lichaam gevonden van de dan al enkele weken vermiste Paul Epskamp. De 41-jarige Schagenaar blijkt te zijn doodgemarteld en is waarschijnlijk slachtoffer geworden van een uit de hand gelopen drugsdeal. Meerdere verdachten komen in beeld, maar uiteindelijk wordt alleen Ab Hokkeling vervolgd.
Lees ook: Europees Hof: 'proces marteldood Schagenaar moet over'
Eind 2004 wordt een beroep op Ab Hokkeling gedaan voor het regelen van een transport van een grote partij hasj. De lading heeft een straatwaarde van vijf miljoen euro, maar dat weet Hokkeling allemaal nier. Hij staat op het punt om de kerstdagen samen met zijn Braziliaanse vrouw in haar geboorteland door te brengen en regelt voor zijn vertrek nog snel het gevraagde vervoer. "Je zoekt het niet op. Ik ben erin gerold, vertelt hij in NH Reportage. "Ik heb in de transportsector gewerkt en had al mijn eerste lading drugs vervoerd, zonder dat ik het wist. Dat bleek later. En van het een kwam het ander."
Lees ook: Justitie laat verdachte van martelmoord lopen
Het slachtoffer, Paul Epskamp, groeit in de jaren zestig op als jongste kind in een groot gezin in Schagen. Met zeven kinderen woont de familie Epskamp in een klein huisje met maar een paar kamers. Het gezin heeft het niet breed en veel van de kinderen werken al vroeg, maar Paul's jeugd is onbezorgd. Zijn broer Aad vertelt dat hij typisch een jongste kind was. "Een beetje verwend." De jonge Paul is een geliefde verschijning in Schagen.
Dat hij zijn geld soms verdient met een beetje louche zaken, neemt niemand hem kwalijk. Met zijn charme pakt hij iedereen in. Broer Aad: "Dat was al zo toen hij klein was. Iedereen wilde altijd met hem spelen en dat bleef zo toen hij volwassen werd." Maar zijn zaken brengen hem uiteindelijk in grote problemen. Als hij ten onrechte wordt verdacht van het stelen van een grote partij hasj, moet hij dat met zijn leven bekopen.
Lees ook: "Ze hadden de moordenaars van mijn broertje al lang kunnen hebben"
Bij terugkomst in Nederland hoort Ab Hokkeling dat de partij drugs ter waarde van vijf miljoen euro is gestolen. Hij moet naar Roosendaal komen waar hij samen met een andere betrokkene door een paar mannen wordt uitgehoord. Terwijl zij beiden mogen gaan, wordt in hetzelfde appartement Paul Epskamp gegijzeld en gemarteld. Zo erg dat hij uiteindelijk sterft aan een hartaanval.
Twee levens verwoest
Hokkeling wordt opgepakt nadat een getuige een verklaring tegen hem heeft afgelegd bij de politie. Terwijl andere verdachten buiten beeld blijven, wordt hij veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op Paul Epskamp. Ab Hokkeling gaat in hoger beroep, maar dat levert hem alleen een verdubbeling van zijn celstraf op tot ruim acht jaar. De rechtszaak is gevoerd zonder dat hij erbij aanwezig kon zijn omdat hij op dat moment een gevangenisstraf in Noorwegen uitzat wegens drugssmokkel. Ab Hokkeling wordt bij verstek veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de dood van Paul Epskamp. "De echte dader heeft twee levens verwoest. Ook dat van mij. Al die jaren met stress."Lees ook: Extra celstraf voor Enkhuizer
"Ik heb alleen vervoer geregeld. Ik wist niet wat erin ging en wat eruit kwam. Verder heb ik niets met die zaak te maken. Ik denk dat Epskamp gebruikt is als bliksemafleider door de daders. Zodat iedereen zou denken dat hij de drugs gestolen had. Vervolgens hebben ze mij de schuld in de schoenen geschoven." Ik weet niets van die zaak en ik was niet eens in Nederland toen Epskamp overleed.
Hokkeling stapte naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en werd vorig jaar in het gelijk gesteld. Daarna kwam er meer goed nieuws voor Hokkeling. De Hoge Raad besloot dat de rechtszaak tegen Ab Hokkeling herzien moet worden en dus staat hij binnenkort opnieuw voor de rechter. Ditmaal voor het gerechtshof in Den Haag. Hokkeling rekent erop dat hij nu wel zal worden vrijgesproken. "Als ze werkelijk het recht recht doen, moet ik vrijgesproken worden. Er zijn punten genoeg. Ik zou niet weten waar ik spijt van moet hebben. Ik heb niks verkeerd gedaan."